lunes, 15 de mayo de 2017


 PER QUÈ PEDRO SÁNCHEZ

El dia 21 d’octubre hi eleccions primàries al PSOE i les opcions fonamentals són Susana Díaz i Pedro Sánchez. No es juga només el lideratge al si del Partit Socialista sinó el futur de l’esquerra a Espanya, amb tot el que això comporta. El tema mereix la reflexió a fons de les diferents alternatives en joc.

 Es tracta de decidir-nos per la continuïtat o per la renovació a fons, per un partit dirigit i dominat per uns pocs o per un partit democràtic i amb la participació activa de la seua militància. I tot això amb la mirada atenta de milions de votants que esperen el resultat per decidir-se per abandonar-nos o per continuar donant-nos els seu suport.

I no és només això, que ja és un tret importantíssim, hi ha moltes més raons. Hi ha un aspecte fonamental que és el mode de funcionament intern del partit, allò anomenat “orgànic, que té a veure amb allò de la “vella política” i que ha desencantat de manera molt i molt important a bona part de la ciutadania. Els fets que tingueren lloc el dia 1 d’octubre  de 2016 i que van concloure amb el colp de mà contra Pedro Sánchez en el Comitè Federal del PSOE és un exemple d’aquesta manera d’actuar. Les adhesions inquebrantables entre barons i líders històrics per donar suport explícit o implícit a determinat candidat o candidata entraria també en el mateix argumentari.

Diu Vallespín que “la razón más importante por la que los ciudadanos muestran ese desencanto tiene que ver con el sistema de partidos y con sus tripas orgánicas”. I afegeixpiensan, pensamos, que los políticos ofrecen más lealtad a sus estructuras de partido que a la propia sociedad de la que traen razón de ser, la que los elige, a la que representan, y a la que defraudan”. I ens ofereix la solució: “los ciudadanos quieren mejor política y quieren mejores políticos, piden participar y los politólogos recomiendan, además, hacerlo participando en instancias de deliberación”.

El vell i el Nou PSOE. El vell, amb aquestes actuacions que ens allunyen de la ciutadania i de la militància, que no enten absolutament res del perquè d’aquestes decisions, en les quals no ha tingut cap mena de protagonisme. Si es parla de participar en primàries, en els processos d’elaboració de les propostes programàtiques, en les campanyes electorals... No es participa en la decisió de destitució del líder del partit? No es participa en una decisió històrica com és donar el govern a la dreta corrupta? El Nou PSOE és vol apropar a la ciutadania amb mesures de democratització, transparència, participació en les decisions i en l’elecció de qui les ha de posar en marxa. Radicalitat democràtica.

Pedro Sánchez abandera un Nou PSOE, encapçala un moviment, el de les plataformes, que ha esdevingut una autèntica revolució al si de les agrupacions socialistes de tota Espanya. Mai el partit ha estat més viu gràcies a les Plataformes, que han posat en pràctica allò de construir un partit de la militància, radicalment democràtic on no caben militants de primera amb més privilegis que la resta. Aquest Nou PSOE té la vocació de liderar l’esquerra mitjançant el diàleg i la negociació.

I no hem parlat del model territorial. La candidata, i els barons que li donen suport, tenen una visió antiga i caduca d’Espanya que mai solucionarà els problemes de cohesió i de vertebració que tenim. És important abordar aquesta qüestió amb intel·ligència i sense prejudicis, sense les tradicionals línies roges. Si volem avançar en la solució d’aquest tema, haurem de canviar el discurs de sempre i aportar  una visió constructiva.
Aquestes són tres de les raons fonamentals per apostar per Pedro Sánchez: la democratització i renovació per construir un nou PSOE; la vocació per liderar l’esquerra, des del diàleg i la negociació i treballar a fons per solucionar el problema territorial sense prejudicis, amb rigor i decisió.

Finalment, Pedro Sánchez ha esdevingut un símbol per a molts i moltes de nosaltres, un referent imprescindible per a recuperar la dignitat perduda: cal vèncer per reparar la injustícia, per deixar les coses al seu lloc, per poder alçar la cara i tornar a mirar als ulls a la gent...


L’altre dia, a un acte a Borriana, deia que Pedro ens ha guanyat el cor. I és així. A més de tots els arguments, que hi ha moltíssims, està l’afecte i l’estima per una persona que ha sabut mantenir la seua dignitat front als poderosos de dins i de fora. I ara ens demana el vot amb un somriure!!

Levante, 13,5,2017

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Reconfortat i orgullós Pep Lluís Grau* Més de 140.000 persones desaparegudes després de quaranta anys de dictadura i de més de qua...